duminică, 6 martie 2011

Ce (nu) ştim despre HIV?


Ne dăm fiinţe inteligente, evoluate, oameni deschişi  la minte!
Peste tot prin târg, vezi promotori împotriva discriminării ţiganilor (numiţi “rromi” fără să ştie şi ei, de ce!) vedem U.D.M.R.-u' cum azi-mâine impune până şi predarea limbii române în maghiară, la clasele minoritare, ca să le fie respectate drepturile.
În schimb, dacă în şcolile mureşene există vreun elev sau liceean, infectat cu H.I.V., acesta, pur şi simplu, nu mai există. E vina lui că e bolnav, şi automat e şi catalogat ca fiind homosexual, curvă sau drogat, anulându-i-se existenţa ca om.
Părinţii copiilor sănătoşi, intervin imediat, fac scandal, cum să înveţe plozii lor lângă un bolnav de H.I.V.? Ce fel de şcoală e asta domnule director, de ne expuneţi copiii la asemenea pericole? Iar direcţiunea, în cele mai dese cazuri, ia măsuri… tot pentru eliminarea elevului din şcoală!...
Un copil bolnav de HIV e îndepărtat de societate şi forţat să-şi poarte crucea, părăsit de toţi. În cazurile cele mai fericite, doar propria-i familie îi mai rămîne alături.
H.I.V. e acronimul pentru Human Immuno-deficiency Virus, în  traducere liberă, Virusul Imunodeficienţei Umane.
Sunt doar un elev de liceu şi nu vă pot explica, din punct de vedere ştiinţific, ce este cu această boală. Mea culpa, însă, nici nu vreau să vă plictisesc cu tot felul de explicaţii medicale, luate de prin cărţi sau de pe net.
Vă spun doar că HIV este un virus ce atacă sistemul imunitar, iar purtătorul acestui virus, de cele ma multe ori nu prezintă nici măcar vreun semn de boală.
Bolnavul poate purta virusul ani buni de zile, până când se instalează S.I.D.A. (Sindromul Imuno-Deficitar Achiziţionat), şi doar din acel moment, şansele de viaţă încep să scadă simţitor, ajungând să fie undeva între 9 luni şi 2 ani.
HIV - SIDA nu are leac!...
Se transmite prin sex neprotejat (anal, vaginal, oral), prin folosirea de către mai multe persoane a unei seringi – aviz drogaţilor şi asistentelor medicale incompetente, şi în cazul femeilor însărcinate şi infectate, care transmit virusul noi-născuţilor, în timpul alăptării.
Poţi sta pe aceiaşi bancă, în parc, lângă o persoană infectată cu HIV? Se pare că e posibil, căci nu rămâi fără aer!
Poţi să dai liniştit mâna cu un purtător de HIV? Se pare că da, căci nu vei leşina în plină stradă!
Poţi sta la taclale cu un bolnav de HIV? Poţi băga un poker cu el? Poţi ieşi la o bere, cu un asemenea bolnav? Da, da, da!...
Atunci, trataţi-l ca pe o fiinţă umană!
Pentru plaiurile mureşene, în 2004 statisticile arătau astfel: 308 copii infectaţi şi 12 adulţi. Desigur, aceştia sunt doar cei declaraţi.
Teama de respingere şi marginalizare determină un număr mult, mult mai mare de bolnavi de HIV, să-şi păstrez boala în secret. Dacă sunt oameni responsabili, pot lua măsuri să nu transmită boala mai departe, prin abstinenţă sexuală, netransmiterea obiectelor de igienă personală, etc.
Dacă sunt inconştienţi, îi paşte puşcăria!...
Problema mare e cu persoanele ce sunt bolnave, fără să ştie!...
Specialiştii recomandă să ne facem analizele la zi, şi să avem o igienă cât de cât minimală, adică să nu-ţi dai periuţa de dinţi sau lama de ras cu împrumut, tuturor vecinilor!
Alte metode simple de prevenire sunt sex-ul protejat, folosirea unei  seringi “personale”, în cazul celor care doresc să se drogheze, iar dacă eşti emo şi-ţi vine să-ţi tai venele, ai măcar bunul-simţ  şi nu da lama, mai departe…
Mai multe informaţii vă poate oferi Fundaţia “Alături de Voi”- România. Site-ul e de găsit cu uşurinţă, chiar pe google!

Ionel P.

Niciun comentariu: