duminică, 6 martie 2011

Herghelia... o oază pentru sănătate!


Lumea e într-o continuă alergare. Te trezeşti dimineaţa, faci repede un duş, bei pe fugă o ceaşcă de cafea în vreme ce-ţi îmbraci costumaţia de „office”, de zi cu zi, îţi împingi de la spate copiii, încă somnoroşi, să-şi îmbrace hainele de şcoală şi într-o continuă viteză, îţi urci familionul într-un taxi sau în maşina personală şi pleci la drum, pregătită să dai piept cu stresul acelei zile.
Îţi începi ziua la birou, în faţa calculatorului, navigând printre mailuri, apoi îţi continui goana cotidiană, căci agenda îţi este plină de întâlniri de afaceri. Nici nu realizezi că s-a şi făcut amiază. Ai simţit la un moment dat, că stomacul te-a atenţionat că ai depăşit ora mesei, dar nu ai avut timp şi pentru fleacuri. Un covrig fierbinte mâncat pe fugă a remediat, din mers şi mica neplăcere.
Ai avut deja cinci întâlniri între tot atâtea drumuri către diverse bănci, şi ai băut deja şi cinci cafele. Nu mai vorbesc de numărul de ţigări fumate, dacă eşti şi fumătoare!...
Nici nu realizezi cum de s-a întunecat afară, aşa că închizi biroul şi ieşi în bulevard, gândindu-te că s-a mai terminat o zi stresantă. Abia atunci simţi şi amorţeala din oase şi diversele junghiuri ce te asaltează şi ţi se face o foame de lup, de-ţi vine să goleşti urgent tot frigiderul. Ceea ce şi faci, undeva, în timpul filmului de la ora 21,00.
Şi uite aşa, în doar câteva săptămâni, constaţi uluită că te-ai îngrăşat cu vreo cinci kilograme, că hainele nu te mai cuprind, că ai insomnii mai dese decât era cazul, că cearcănele îţi dau un aer în stilul „emo”, că eşti ceva mai nervoasă şi că au început şi să te cam doară în diverse părţi ale corpului. Iar stresul...
Cred că am reuşit să descriu cum arată o zi cotidiană, din viaţa mea şi a altor zeci, dacă nu sute de persoane, zi care nouă, oamenilor moderni, ni se pare a fi cu totul normală, acestor vremuri.
Şi cu toate astea, ne înşelăm atât de mult!
Stresul cotidian şi alergătura de peste zi, ne transformă ineret în nişte sănătoşi bolnavi şi nu conştientizăm acest lucru decât atunci când uneori, e prea târziu.
Alergăm să câştigăm bani, ca în final să ajungem să-i cheltuim pe medicamente?
Gata! Hai să ne oprim măcar pentru câteva clipe şi let's think about it!
Merită? Ok, nu ne putem schimba modul de viaţă, dar putem măcar să ni-l îmbunătăţim! Şi aici, avem deja soluţia; se află la doar  câţiva kilometri de Târgu-Mureş, într-un loc numit Centrul Lifestyle Herghelia – Mureş!
Centrul Lifestyle Herghelia
… face parte dintr-o asociaţie non-profit (Centrul de Sănătate şi Medicină Preventivă). CML este o persoană juridică ce a luat fiinţă în anul 1991, al cărei scop este creşterea nivelului de sănătate fizică, psihică, socială şi moral-spirituală în România, prin educaţie sanitară şi medicină preventivă, făcute într-o manieră profesionistă, în acord cu progresul ştiinţei medicale şi în spirit creştin. Medicii, asistentele şi hidroterapeuţii au fost pregătiţi în centre Lifestyle din Norvegia şi SUA şi promovează un tratament medical integrat, cu accent pe stilul de viaţă natural.
Activitatea asociaţiei a fost încununată în anul 1996 când în localitatea Herghelia, jud. Mureş, într-un cadru natural splendid s-au deschis porţile unui centru medical unic în România (mai cu seamă datorită dietei vegetariane dar nu numai pentru asta). Centrul are o capacitate de 50 locuri de cazare, are bază proprie de tratament, cabinete medicale, laborator pentru analize biochimice, laborator explorări funcționale etc.
„... Din septembrie 1996 ne-au trecut pragul peste 10 000 de pacienţi (doamna  Diaconu, veterana centrului, deţine recordul: al 34-lea sejur!) care au beneficiat de programul pe care îl oferim şi de tratamente cum ar fi: proceduri speciale de hidroterapie, aplicaţii calde umede, hidromasaj, diferite feluri de masaj, saună uscată şi umedă, jacuzzi, exerciţii fizice supravegheate, consultaţii medicale şi analize biochimice, conferinţe medicale, program antistres, consiliere familială, etc.
Programul Lifestyle Herghelia constă dintr-o abordare avangardistă şi ştiinţifică a factorilor cu impact major în starea de sănătate: dieta, drogurile uzuale, activitatea fizică, tensiunea arterial, colesterolul sanguine, glicemia, protein C reactivă, greutatea corporal etc.
Centrul oferă servicii de reabilitare în bolile cronice “ale civilizaţiei”: boli cardiovasculare, diabet zaharat, obezitate, boli reumatice, boli cauzate de stres, precum şi programe antistres, de abandonare a fumatului, de control a greutăţii corporale, cât şi asistenţă medicală primară şi asistenţă dietetică.
Rezultatele vorbesc de la sine: într-un studiu ştiinţific condus în colaborare cu o universitate cunoscută din SUA, în doar 10 zile colesterolul a scăzut în medie cu 31%, glicemia a revenit la normal în 5 zile în cazul a 80% dintre subiecţii cu diabet tip II, greutatea a scăzut în medie cu 1,6 kilograme (pierderile mari în greutate nu sunt sănătoase).
Deoarece bolile amintite anterior afectează marea majoritate a populaţiei ţării noastre şi se datorează cu precădere unui stil de viaţă deficitar, concluzia naturală este că populația în general şi în special persoanele suferind de bolile amintite au nevoie de a-şi forma şi însuşi un mod de viaţă care să promoveze sănătatea. De aceea, metodele utilizate la CML Herghelia se înscriu pe linia terapiei lifestyle incluzând: dietoterapie (regim total vegetarian), exerciţiu fizic aerobic, fitoterapie, tratamente fizioterapeutice (cum sunt preocedeele de hidroterapie, împachetări şi masaj), cu un accent deosebit pe educaţia pentru sănătate.
Miile de pacienți care au trecut pe la Herghelia ne spun că pentru a profita din plin de programul lifestyle de la Herghelia, este nevoie de o implicare personală cu conştiinciozitate şi responsabilitate“ ne-a declarat d-na dr. Valentina Dan, coordonatoarea proiectului.
De-a lungul unei zile întregi, am descoperit un loc în care sunt tratate bolile civilizaţiei, precum luarea în greutate, stresul sau fumatul, un loc care se afla la doar câţiva kilometri de mine, fără să am habar că există. Un loc destinat recreerii şi chiar schimbării unei viziuni a vieţii atît de stresante.
Am mai aflat şi că managerul de proiect este dr. Dan Nicolae, soţul doamnei Valentina Dan, iar alături de cei doi manageri există o întreagă echipă de doctori, asistenţi, asistente şi angajaţi, care transformă Clinica Lifestyle Herghelia, într-un centru de sănătate recunoscut deja, pe plan internaţional.
Şi ca să fiu sinceră până la capăt, am simţit chiar şi o undă de ruşine, constatând că Herghelia s-a aflat în toţi aceşti ani, la un pas distanţă de mine, iar eu habar n-am avut!
Deh. Ca la noi, căci doar la noi mai întâi trebuie să-ţi fie recunoscute meritele de către străinătate, ca abia apoi să audă şi vecinul tău, de peste gard, că exişti! Mea culpa!
Pun punct aici materialului, recomandându-vă, cu toată sinceritatea, să vizitaţi Clinica de la Herghelia. Sigur, nu o veţi uita!

A consemnat
Magda M.M.

Niciun comentariu: