duminică, 6 martie 2011

Arta tattoo


         Primele manifestări a ceea ce numim astăzi 'body art' au apărut, cu aproximativ 12.000 de ani î.Hr.: cei care aveau răni pe corp, încercau să le vindece prin frecarea cu cenuşă. În urma cicatrizării zonelor afectate, rămâneau urme negre, asemănătoare unor desene…
Ei bine, astăzi, tatuajul a devenit o adevărată artă şi are milioane de fani. Totuşi, nu e tocmai uşor să-ţi faci un tatuaj, undeva pe corp, atâta vreme cât sentimentul de teamă, din cauza necunoaşterii, persistă. Din acest motiv, l-am căutat, l-am găsit şi am stat de vorbă, cu un maestru al artei tattoo.
………………………………

„Tatuajul, e o artă!”... ne spune Dragoş Bărbat, tattoo artist

“... Se pot spune foarte multe despre tatuaje. Şi celor pe care îi interesează, cât şi acelora care le urăsc.
Pentru cei din urmă am doar un simplu mesaj: tatuajul este o formă de artă!
Mă adresez persoanelor care îşi doresc pentru prima dată un tatuaj, din perspectiva unui profesionist care a studiat artele frumoase şi care are la bază, un bagaj solid de cunoştiinţe şi informaţii dobândite din  experienţa sa, de artist tatuator.
Ştie toată lumea că atunci când îţi cumperi o pereche de pantofi ieftini, aceştia se pot strica foarte repede şi eşti nevoit să-ţi cumperi o altă pereche. Poate chiar două, în final ajungând să cheltuieşti mai mult decât dacă optai pentru o pereche de pantofi de calitate superioară.
Mă refer la acest exemplu, pentru a încerca să  deschid ochii, ceva mai larg, amatorilor de tatuaje.
Cea mai mare greşeală pe care o fac majoritatea amatorilor de tatuaje, cand îşi aleg pentru prima dată  un tatuaj, este de a îşi face un tatuaj mic... cât mai mic cu putinţă... “şi mai mic, dacă se poate!”, plasat într-un loc cât mai ascuns vederii, în ideea că îşi doresc doar unul şi apoi se vor opri. Şi de ce nu, să nu fie nici scump!...
Greşit!...

Îţi va părea rău după un timp că ai renunţat la un tatuaj color şi complex, optând pentru unul simplu, doar pentru că a fost mai ieftin. Îţi va părea şi mai rău, dacă, pe motive de preţ, vei ajunge să-ţi faci un tatuaj la cineva în dormitor şi după o beţie, nu înţelegi ce a ieşit acolo!
Am parte de asemenea convingeri aproape în fiecare zi. Un tatuaj de calitate trebuie gândit ca o operă de artă, conceput pe o anumită tematică, încadrat armonios pe anatomia corpului şi capabil să-ţi înfrumuseţeze corpul. Nu îţi faci un tatuaj ca să-l ascunzi de privirile celor din jurul tău!
Sfatul meu e să te consulţi întotdeauna cu artistul tatuator, asupra modelului şi să-i dai puţin credit, căci cu siguranţă, acesta are ceva mai multa experienţă decât tine. Ca să nu dai însă greş, asigură-te că artistul e într-adevăr un artist, aşa că cere-i portofoliul de lucrări şi eventual caută şi nişte referinţe despre acesta. Apoi, odată ce aţi căzut de acord asupra modelului, lasă-l pe artist să-şi facă treaba!
Tatuajele implică însă şi o serie de riscuri şi asta ar fi unul dintre primele lucruri  pe care trebuie să le cunoşti înainte de a te hotări să-ţi aplici un tatuaj pe corp.
Medicii nu vorbesc aiurea, atunci când interzic procesul  de tatuare, dacă  suferi de anumite boli! Diabetul zaharat, hemofilia, bolile de inimă, bolile dermatologice, leziunile pielii sau sensibilitatea pielii, manifestările sau reacţiile alergice la metale, pigmenţi, coloranţi, stările lipotimice, epilepsia, sarcina, cicatricile cheloide, sunt doar câteva dintre bolile care îţi interzic accesul într-un salon de tatuaje.
Tatuajul este o rană deschisă şi ca orice rană, se poate infecta. Primele două săptămâni sunt critice, trebuie să ştii dinainte că în această perioadă nu ai voie la ştrand şi trebuie să îţi fereşti tatuajul de soare, dar dacă respecţi toate instrucţiunile de îngrijire, vei avea parte de o lucrare frumoasă.
Mulţi dintre clienţii mei sunt foarte speriaţi de durerea de început, si unii au şi alternative. Evident, greşite!
Cei care cred că dacă beau înainte de a se tatua, se vor simţi ca la masaj, se înşeală amarnic şi provoacă  mult mai multe neplăceri, căci nu te mai poţi înţelege cu ei. Problema majoră e însă alta: sângele se subţiază   şi curge din abundenţă, scoţînd tuşul din piele, iar în final, se trezesc din beţie cu un tatuaj şters.
La modul serios, e bine de stiut că durerea de care se sperie toţi noii doritori de tatuaje, este suportabilă şi ca s-o descriu cât mai realist, imaginaţi-vă că vă ţineţi degetul sub un şuvoi de apă relativ fierbinte şi din care ies aburii… Din reflex, strângi din dinţi, dar apoi realizezi că rezişti şi că apa nu e chiar atât de fierbinte! Aşa e şi cu durerea care trebuie suportată când îţi faci un tatuaj!
Despre arta tatuajului aş putea să vă vorbesc o zi întreagă. Chiar zile întregi. Şi vă pot vorbi despre tatuaje, căci vă vorbesc despre una dintre pasiunile vieţii mele!
 Mă opresc totuşi aici. Doar cine şi-a făcut un prim tatuaj, mă poate înţelege, pe deplin.
          Şi un ultim sfat; dacă vă doriţi un tatuaj, apelaţi întotdeauna la un salon autorizat. Vă va scuti de neplăceri!...

A consemnat
Dragoş M.

          Nota red:
Doar cumpărând revista, veţi avea surpriza să descoperiţi şi pleiada de modele de tatuaje, executate de artistul tatoo! Vă mulţimim pentru înţelegere!

Niciun comentariu: