duminică, 6 martie 2011

Şantaj la Dumbravă?


E de notorietate faptul că judecătorul Horaţius Dumbravă, fostul - până anul trecut - şef al Curţii de Apel Mureş, a fost numit în funcţia de preşedinte al Consiliului Superior al  Magistraturii. Pentru mulţi penalişti, candidatura domniei sale a părut ca o boare de aer proaspăt, menită a reînvigora o instituţie greoaie şi învechită şi înţepenită în vechile-i cutume.
Plecat de la o instanţă mureşeană, alegerea judecătorului Horaţiu Dumbravă în funcţia de conducere a CSM este totodată şi o recunoaştere a calităţii profesionale şi umane, existente în Asociaţia Magistraţilor mureşeni. Calităţi care uneori, pot fi însă şi adevărate poveri…
La începutul acestei luni, mai précis în data de 11 februarie, a.c., în publicaţia bucureşteană www.showbiz.ro, au apărut câteva fotografii în care, judecătorul Horaţiu Dumbravă e surprins în diverse ipostaze, să le spunem, cel puţin inedite. Judecătorul petrece într-un local, alături de câţiva colegi, toţi magistraţi, şi ceva mai mult decât bine dispus, Dumbravă apare cu o sticlă de whisky în sân şi cu un coif de hârtie pe cap, pe care scrie “fără şpagă”!
În fotografii, printre colegii de chef al judecătorului Horaţius Dumbravă, mai pot fi recunoscuţi judecătorul Cristi Danileţ şi judecătorul Adrian Neacşu, colegi cu Dumbravă în CSM, şi judecătoarea Dana Gârbovan, de la Curtea de Apel Cluj.
Din câte se mai cunoaşte, public, fotografiile datează din anul 2008 şi au fost făcute de către Călin Dragoş, şi el judecător la Curtea de Apel Bucureşti, la o petrecere avută loc într-o  pensiune închiriată în staţiunea Băile Felix.
Aceste fotografii au fost însă puse în circulaţie, abia în toamna anului 2010, în timpul campaniei electorale a judecătorului Dumbravă. Se pare că fără efect, căci judecătorul a reuşit totuşi, să fie ales preşedinte al CSM.
Cum abia recent, fotografiile au devenit publice, se pune întrebarea; “de ce au mai fost făcute publice, tocmai acum?”...
Ca răspuns la apariţia fotografiilor, anturajul judecătorului Horaţius  Dumbravă, a şi reacţionat, afirmând:„Suntem şantajaţi!”
Oare?...
Referitor la scandalul provocat de apariţia fotografiilor, Julien Tănase, managerul revistei noastre, dezvăluie, în exclusivitate...
...........................
„E posibil ca judecătorul Dumbravă să fi fost doar... atenţionat!”
declară Julien Tănase, managerul revistei.

Julien T.
          -Ce nu ştie lumea e că eu, personal, ştiam de existenţa fotografiilor chiar de prin 2008. În afară de mine, ştiu sigur că mai erau la curent cu existenţa acestor fotografii, încă vreo doi-trei judecători(oare) din instanţele mureşene. Nu le spun numele pentru că actualmente, nu are nici o importanţă. Eu, personal, am văzut aceste fotografii digitale, la începutul anului 2009, iar când le-am văzut, ca să fiu sincer, mi-am spus că Dumbravă se distrează la acel chef, cu inocenţa unui liceean, după ce şi-a luat bacu'!...
Reporter:
          -Da, dar ai văzut şi tu, sau mai corect spus, ai citit şi tu reacţiile tuturor magistraţilor care şi-au postat comentariile pe site-ul pe care au apărut prima oară fotografiile. Aproape toţi l-au condamnat pe judecătorul Dumbravă pentru încălcarea codului deontologic al magistraţilor, care spune limpede că, citez; “Atât în exercitarea atribuţiilor profesionale cât şi în afara acestora, magistraţii sunt datori să se abţină de la orice acte sau fapte de natură să compromită demnitatea lor în funcţie şi în societate. Magistraţii trebuie să apere prestigiul puterii judecătoreşti printr-o comportare adecvată în relaţiile cu justitiabilii, cu colegii, cu reprezentanţii celorlalte organe ale statului, cu întregul corp social.” Am încheiat citatul! Cum se împacă codul deontologic, cu beţia judecătorilor participanţi la acel chef?
Julien T.
          -Dacă priveşti prin prisma asta, ai dreptate. Un judecător, în chiloţi sau în pielea goală, tot judecător rămâne. Doar e unul din stâlpii societăţii. Eu însă, încerc să trec peste imaginea judecătorului Dumbravă cu coifu' în cap şi sticla băgată în tricou, căci, aşa cum îl cunosc eu, nu e omul care intră băut în instanţa de judecată. De fapt, nu cred că l-a  văzut careva, vreodată, pe judecătorul Dumbravă, umblând băut pe stradă! Însă la un chef, care atenţie… ar fi trebuit să fie ţinut secret… doar nu ai pretenţia ca judecătorii să stea cuminţi pe scaune, să bea doar apă plată şi să citească din codul penal! Nu? La un chef, se mai întrece uneori şi măsura.
Reporter:
          - Nu sunt de acord cu tine. Îţi mai aminteşti acel comentariu care spunea că acceptând intrarea în profesia de magistrat, depui un jurământ şi te obligi la respectarea unui cod şi a unei conduite? Şi că dacă în timpul liber poţi să te "dai mare" că eşti judecător, şi în "privat" trebuie să te comporţi raportat la alte criterii decât… "un chef cu baieţii"? Dar comentariul care întreba: “Cum poate un judecător "prins" în astfel de ipostaze să  aprecieze conduita morală a unui justiţiabil când soţia, într-un caz de divorţ, invocă, motiv de desfacere a căsătoriei tocmai "desele" chefuri cu prietenii?”... sau postarea altcuiva care spunea limpede că salariul magistraţilor ţine cont şi de condiţii "speciale" de conduită extraprofesională. Despre ce respect faţă de actul de justiţie mai vorbim?
Julien T.
          -Uf, ce memorie ai! Nu am vrut să ating subiectul legat de fotografiile astea, ca să intru într-o polemică cu tine, pe marginea deontologiei magistraţilor, mai ales că îmi cunoşti foarte bine părerea legată de Justiţia română, în complexitatea ei şi nu e tocmai una de lăudat! E limpede că toţi cei care îl acuză pe judecătorul Dumbravă de încălcarea deontologiei, au dreptate. Însă, o ţin pe a mea; acum, nu e cazul! Acum, nu e vorba de încălcarea unei deontologii, pentru că acest chef nu a avut loc după intrarea în CSM a judecătorului, ci cu mult înainte. Poate că între timp, a devenit abstinent. Poate că a trecut la pocăiţi şi s-a terminat cu chefurile!...
Vreau să discut aici, despre presupusul şantaj, aclamat de către judecătorul Cristi Danileţ, prietenul judecătorului Dumbravă. Ori… cu afirmaţia asta nu pot fi de acord, pentru că în timpul campaniei făcute de judecătorul Dumbravă, ştiu sigur că aceste poze au circulat pe e-mailuri, doar între judecători, tocmai cu scopul de a i se strica imaginea. Şi nu s-a reuşit! Nici măcar un singur judecător din “parohia” mureşeană, şi care l-a votat pe judecătorul Dumbravă pentru CSM, n-a comentat în legătură cu fotografiile văzute. Dealtfel, chiar m-aş fi mirat să aibă careva curajul să spună ceva rău despre Horaţius Dumbravă, atâta vreme cât domnia sa era nu doar şeful, ci şi colegul lor…
Reporter:
          -Vrei să spui că fotografiile au apărut în public, la sugestia judecătorului Dumbravă sau a anturajului acestuia? Îndrăzneaţă idee...
Julien T.
          -Orice e posibil! Gândeşte-te la presiunile la care e supusă actuala conducere a CSM-ului, de către clasa politică! Astăzi… nici măcar nu au cvorum, ca CSM-ul să poată funcţiona. L-am întrebat pe judecătorul Cristi Danileţ, cum se va descurca CSM-ul în noua situaţie, şi mi-a spus că lucrurile funcţionează în CSM, însă totul stă în aşteptare. Se pare că Horaţiu Dumbravă şi noii săi colegi, nu se aşteptau la atâta îndârjire, venită atât din partea unor tabere adverse, existente în interiorul CSM-ului, cât şi din partea clasei politice. Oricum, revenind la idee… publicarea fotografiilor poate avea două rezultate bune, pe care ar fi putut miza actuala conducere a CSM-ului; în primul rând, obiectul şantajului îşi pierde importanţa pentru viitor, iar în al doilea rând, s-ar fi aflat de şantajul ordinar la care a fost supus în campanie, judecătorul Horaţiu Dumbravă, ceea ce produce sprijin emoţional, materializat prin acordarea unui credit mult mai puternic, actualei conduceri a CSM-ului. Doar ai văzut reacţiile de pe acel forum.
Reporter:
          -Îl vezi pe judecătorul Dumbravă capabil de asemenea scenarii şi scenarite? Mai curând Danileţ pare omul cu sforile…
Julien T.
          -Orice e posibil. La fel cum e foarte posibil ca judecătorul Dumbravă să fi fost doar atenţionat! Ceva la genul;…”vezi că ştim ce ai făcut aseară!”. Doar ai văzut filmul, nu?... Altceva vreau însă, să evidenţiez; judecătorul Horaţiu Dumbravă a părut multora ca fiind adierea de vânt, oaza din deşert, bla, bla, bla… capabil să schimbe pentru totdeauna, imaginea CSM-ului, care astăzi, este încă o instituţie coruptă şi plină de interese personale şi de grup. O instituţie a justiţiei româneşti, totalmente nefuncţională şi care nu-şi arată deloc utilitatea. M-am convins personal, de acest aspect, aşa că, nu e loc de nici un dubiu. Schimbarea CSM-ului e aşteptată şi de Uniunea Europeană! Ei bine, va fi dramatic dacă judecătorul Dumbravă nu se va dovedi la înălţimea aşteptărilor! Dramatic, atât pentru imaginea Justiţiei Române cât şi pentru imaginea judecătorului Dumbravă! Iar de schimbare, nu poate fi vorba, atâta vreme cât încă “ne mai bucurăm”, din plin, de existenţa unor judecători şi procurori corupţi!
Reporter:
          -Pe hol, îmi spuneai că judecătorul Dumbravă n-a scăpat totuşi, de urmele trecutul său! La ce te refereai? Mai există şi alte fotografii?
Julien T.
          -Nu! Nu e vorba de fotografii! În Mureş, Horaţius  Dumbravă nu a fost un simplu judecător de curte. A fost şefu' SoJust-ului şi unul din capii şi creierele AMR-ului mureşean. Orice urmă lăsată de activitatea acestor două ONG-uri (dacă nu greşesc) profesionale, urme bineânţeles, neconforme cu litera legii, se pot întoarce acum, împotriva actualului preşedinte al CSM. Pot arăta cu degetul, chiar şi un exemplu concret. Inclusiv greva judecătorilor mureşeni, avută loc când judecătoarea Ciucă Andreea a fost arestată de către DNA, se poate întoarce acum, împotriva judecătorului Dumbravă, căci şi el a făcut, la aceea dată, pact cu… solidaritatea! Unde ai mai văzut în România, magistraţi ieşiţi în stradă, ca să facă grevă?... Legea nu le permite astfel de manifestări! Prin urmare, iată un exemplu concret, care i se poate arunca în faţă, actualului preşedinte al CSM-ului, acesta putând fi oricând public acuzat, că nu e prima oară când îşi bate joc de legea pe care a jurat s-o aplice! Ori, dacă tu, judecător, nu eşti capabil să respecţi legea…  bună sau rea, cum e şi pentru noi, restul muritorilor de rând… atunci, ce cauţi în fruntea Justiţiei române?
Reporter:
          - Dar atunci, la arestarea judecătoarei Andreea Ciucă, a fost vorba de un real şoc emoţional. Andreea Ciucă era totuşi şefa Tribunalului… iar lumea nu era obişnuită cu imaginea unei judecătoare cu cătuşele la mâini!
Julien T.
          -Ei, şoc emoţional, pe naiba! Dar în 2009, când magistraţii s-au aflat iar în grevă, de ce n-au umplut bulevardele patriei? Uite vezi… de asta se duce de râpă ţara asta. La TV vedem un preşedinte care îşi conduce automobilul în stare de ebrietate, în fotografii îl avem pe judecătorul Dumbravă, preşedinte al CSM, cu aeru' său de liceean, destrăbălîndu-se ca după luarea bac-ului, avem  politicieni care îşi apără corupţii, ca să nu fie luaţi la întrebări de braţul legii, avem vameşi arestaţi “la pachet”, doar atunci când reacţionează Europa! Nici măcar să mai emigrăm demni, nu putem, că imediat ne aruncă Băsescu în faţă, că suntem nişte laşi, dacă ne dorim o viaţă normală! Halal vremuri am ajuns să trăim! Gata. Hai să punem punct la tărăşenie, că mi se schimbă dispoziţia!
Reporter:
-Şi ce concluzie să trag de pe urma acestui interviu? Până la urmă, cine a făcut publice fotografiile? Dumbravă sau adversarii săi? A fost o încercare de şantaj, a fost o şmecherie de-a anturajului judecătorului Dumbravă, menită a câştiga simpatie sau a fost o serioasă primă atenţionare? Cum să termin materialul?...  
Julien T.
-Sincer? Ar trebui să-l suni pe judecătorul Călin Dragoş, cel care a participat la chef şi a făcut pozele! Şi vezi ce spune la întrebarea; “mai e sau nu mai e prieten cu Dumbravă?” Gata. Punct şi pe curând!

A consemnat
Magda M.M.

Nota red:
Doar cumpărând revista, veţi avea surpriza să descoperiţi toate instantaneele în care a fost surprins judecătorul Horaţiu Dumbravă şi amicii săi, în timpul celebrului chef! Vă mulţimim pentru înţelegere!

Niciun comentariu: